MENU

歲時記

Design Concept

完美的空間設計應與使用者生活習慣相契合,在原有的三維空間裡,「時間」是不可或缺的催化劑,賦多空間更豐富的生命力。馮公館從甫入門的客廳(開放空間),到飯廳(半開放空間),再到臥室私領域(隱私空間),三進式規劃界定不同使用功能,呈現完美的空間層次性。客廳採大器簡約設計,為接待親友預留從容空間,僅以電視牆作為區隔的飯廳為家人主要互動場域,加長型餐桌提供用餐、辦公、休閒複合機能,進入私領域時則設計具玄關效果的過場,完美演繹空間虛實轉換的視覺層次。在軟件的選擇上,大量使用原本屋主收藏使用的老物件,在設計師巧思下賦予新生命,並讓空間加入“歲月”的層次,結合了“時間”與“空間”。極具歲月感的木製櫥櫃化身客廳一隅的美麗端景,旅途中淘來的古董花瓶裡綻放出綠意,每天坐上餐桌,抬頭可見全家人親手挑選、再一顆顆串織成的水晶燈等,記錄著使用者生活的痕跡,為空間摩捘出無可取代的溫暖調性。

The space design is in perfect sync with the habits of people living in the house. In the original 3-D space, “time” is the necessary catalyst to breathe rich energy into the space. From stepping into the living room (open space) of the Feng Residence, to the dining room (semi-open space), then finally to the bedrooms (private space), the three-hall design defines different functions for each space, displaying a layered space. The simple yet magnificent design in the living room leaves ample space for entertaining guests while the dining room, defined by the TV wall, is where family members interact and bond. The extended dining table is a multipurpose piece that can serve as a dining table, desk, or a table for leisure activities. When entering the private space, the entrance serves as the transition to create layers in space visually between virtual and real spaces. As for the choice of decorations, thanks to the designer, many old objects collected by the house owner are given new lives, while the element of “time passing” is added to the space. The antique wood cabinet is transformed into a beautiful vista in the corner of the living room with greenery growing from the antique vases bought during journeys. When sitting at the dining table, the family will see strings of crystal lights handpicked by other family members. This not only records traces in lives for people living in the house, but also adds an irreplaceable warm touch to the space.

BACK TO TOP